MonkeyProof Digital Architects

Hoe video’s en animaties je communicatie kunnen versterken

Videomarketing, het is niet meer weg te denken voor bedrijven die een product of service in the picture willen zetten. Video’s en animatie trekken niet alleen de aandacht, ze zorgen voor brand awareness en hebben ook een overtuigend effect. Daarom is videomarketing een waardevolle aanvulling op je digitale communicatiestrategie. Maar wat houdt videomarketing nou eigenlijk in? En wat zijn animaties en hoe kan je ze gebruiken in je videomarketing?

 

Wat is videomarketing?

Online videomarketing is simpelweg het promoten van merken, producten of diensten door middel van video. Dit gaat dus over bedrijfsvideo’s, productvideo’s, korte social media video’s, explanimations…

Als je videomarketing combineert met principes uit de gedragspsychologie, kan het een belangrijk onderdeel van je marketingstrategie worden. Video zorgt voor brand awareness maar het kan ook een converterende tool zijn. In een nieuwsbrief bijvoorbeeld, zal de kans op doorklikken naar de website verhogen door een video erin te verwerken. Ben je op zoek naar een waardevolle lead magnet? Denk dan eens aan een exclusieve tutorial video.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen liever een video van een product of dienst bekijken dan dat ze een tekst moeten lezen. Daarbij is het wel belangrijk dat de video nieuwswaardig is.

 

Hoe komt dat nu?

Hoe komt het dat video meer succes heeft ten opzichte van tekst of een stilstaand beeld? Omdat online surfers lui zijn! Bewegende beelden zijn boeiender én gemakkelijker om naar te kijken en dat speelt perfect in op de gemoedstoestand van de onlinegebruiker.  

Velen worden echter afgeschrikt van videomarketing doordat het maken van een video tijdrovender en duurder is dan stilstaande beelden. Maar het hoeft zeker en vast niet altijd duur te zijn, ook bewegende beelden zoals GIF’s trekken de aandacht en zijn goedkoper dan een professioneel gefilmde video. Ook je eigen beeldmateriaal gebruiken kan een budgetvriendelijkere optie zijn.

 

Waarom kiezen voor videomarketing?

Heeft videomarketing een toegevoegde waarde voor jouw bedrijf?

Voordelen van videomarketing:

  1. Social media kanalen verkiezen video’s

Door het algoritme van social media kanalen worden video’s vaker getoond dan linkposts en carrousels. Video’s krijgen dus voorrang op de tijdlijn van de gebruikers. Ook bewegende afbeeldingen of GIF’s worden gezien als een video.

Bij Facebook advertising krijgen native video’s (video’s die zijn geüpload op Facebook zelf) de voorkeur ten opzichte van video’s die worden gedeeld via een link. Facebook wil namelijk liever dat bezoekers op Facebook blijven en niet ergens anders de video moeten gaan bekijken.

 

  1. Video’s zorgen voor variatie

Je kunt video’s als variatie in je hele marketingmix verwerken. Bijvoorbeeld in artikels, e-mails, social media kanalen… 

Door video’s te gebruiken in je social media content kalender en social advertising, zorg je voor een aangename afwisseling tussen statische en bewegende beelden op je bedrijfspagina en in je advertenties. En ook je website zal dynamischer worden door het toevoegen van video’s, animaties of GIF’s.

Via Google Advertising (Youtube ads) kan je mensen bereiken die video’s van specifieke onderwerpen bekijken. Zo kan je je doelgroep rechtstreeks aanspreken wanneer zij relevante video’s (die bij jouw merk passen) bekijken. Dit draagt bij aan de brand awareness van je merk. Geen ervaring met Google Advertising? Ontdek onze do’s and don’ts.

  1. Video als krachtige storyteller

Video’s moeten nieuwswaardig zijn, maar ze zijn ook het ideale medium om een verhaal te vertellen.  Met behulp van beeld, geluid en een sterk verhaal kan je meer emoties oproepen dan enkel met tekst. Video is daarom ook ideaal om je organisatie 'een gezicht' te geven. Door dezelfde personen en formats in de video's naar voren te laten komen, zorg je voor meer herkenbaarheid. Uit ondervinding weten we dat emoties en persoonlijkheid geven aan je bedrijf werkt! Denk maar aan de Coca-Cola Light man, Donald Muylle, Cora van Mora en “Mannekes! Vader?” van Gamma.

 

  1. Video’s zijn mobile first

Wat doen we in de wachtzaal van de dokter tot we aan de beurt zijn? Op social media scrollen natuurlijk! Dan hebben we geen zin om hele artikels te lezen, maar wel om korte en krachtige videootjes te bekijken.

Maak daarom je video’s voor online gebruik mobile first! Door je social media video verticaal te maken, vul je het scherm van de gebruiker zo veel mogelijk. Want wie kantelt zijn smartphone nu nog om een video te bekijken?

Tip: zorg er ook altijd voor dat je video’s ondertiteld zijn of dat ze duidelijk genoeg zijn zonder geluid. Zodat de kijker de andere mensen in de wachtzaal niet hoeft te storen.

 

Animaties

Naast gewone video’s bestaan er ook animaties. Animaties zijn “een ras apart” en lichten we daarom graag even toe.

Wat is een animatie?

Als je het woord animatie hoort denken de meesten automatisch aan Disney. Maar animatie gaat veel verder dan dat.

Een animatiefilm is “een illusie van beweging door het na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden”.

Wanneer we dergelijke beelden snel achter elkaar afspelen smelten ze samen tot één vloeiende beweging. Om je een idee te geven: je hebt gemiddeld 24 beelden per seconde nodig om zo’n vloeiende beweging te krijgen.

Animatie heeft veel voordelen. We sommen hieronder op waarom animatie een aanvullende communicatievorm kan zijn voor jouw bedrijf.

 

Voordelen van animaties

 

  1. Animatie is verhelderend

Complexe materie? Geen probleem! Animatie is dé tool om complexe materie op een simplistische manier te presenteren. Zaken die vrij technisch zijn of moeilijk in de praktijk te verfilmen, kunnen in animatie perfect eenvoudig weergegeven worden.

 

  1. Animatie kent geen grenzen

Zot idee? Doen we! Geen enkel idee is te gek om te maken in animatie. Je hebt grenzeloos veel mogelijkheden doordat je vanuit illustraties vertrekt. Wil je een video van iets dat nog niet bestaat? Geen probleem, via design en animatie is alles mogelijk.

 

  1. Animatie bestaat in verschillende stijlen

Animaties worden vaak als kinderachtig beschouwd. Niets is echter minder waar. Er bestaan verschillende soorten stijlen in animaties: stop-motion, 3D, whiteboard, combinatie van live action en 3D… Je zal dus zeker en vast een animatiestijl vinden die perfect bij de tone of voice van je bedrijf past.

 

Benieuwd hoe animaties en video je communicatie kunnen versterken?

Door videomarketing toe te voegen aan je communicatiestrategie, kan je extra inzetten op brand awareness maar ook conversie. Wil jij graag meer leads genereren maar is je bedrijfsdoelstelling ook om top of mind te blijven? Dan is videomarketing zeker een mooie aanvulling in je marketingmix.

Door video’s toe te voegen aan de kanalen waarop je momenteel inzet, kan je meer variatie brengen en aandacht trekken binnen je huidige strategie. Er zijn ook heel wat mogelijkheden om te adverteren met video. Zo kan je de video’s die je gecreëerd hebt, gebruiken voor promoties via social advertising of Google advertising om zo je bereik te vergroten.

 

Hulp nodig bij videomarketing?

Wij kunnen je daarbij helpen. Onze digitale marketeers hebben heel wat technologische knowhow, analytische breinen en onuitputbare creativiteit in huis. Ontdek waarin wij jou kunnen ontzorgen en vuur gerust al je vragen af op onze digitale architecten.  Zij beantwoorden ze met plezier.

 

Deel deze blog

Zit je met vragen of
wil je meer weten?


MonkeyProof logo wit

Stay tuned!
Schrijf je in en krijg al het MonkeyNews.

© 2024 MonkeyProof. All rights reserved.