MonkeyProof Digital Architects
Websitedesign

Website bouwen: stap voor stap naar een doeltreffende site

Een doeltreffende website bouwen is geen koud kunstje. Want een website die jou helpt in het bereiken van je doelstellingen is meer dan wat standaard platformen je in een oogwenk beloven. Een doeltreffende website bouwen komt met een heel proces. We nemen je mee doorheen de verschillende fases, van workshop tot development en testing.

Een professionele website laten maken: de fases

Workshop: de fundamenten van je website leggen 

website workshop

Een huis bouw je ook niet op de losse grond. Nee, iedereen weet dat je stevige funderingen nodig hebt om ervoor te zorgen dat je huis bestand is tegen allerlei weerfenomenen. Zo valt het immers niet als een kaartenhuis in elkaar bij de minste windstoot. Hetzelfde principe is van toepassing op je website. Je wilt een stevige basis waarop je kan bouwen.

Tijdens een workshop leggen we deze fundamenten. We stellen een team samen dat jouw website realiteit zal maken: ontwerpers, developers, content creators zoals een copywriter en eventueel een foto-/videograaf.

Samen bespreken jullie o.a. de doelen van de website, jouw doelgroep en nog zoveel meer. Denk maar aan belangrijke functionaliteiten. Welke tone of voice wil je uitdragen? Welk imago streven we na? Na de workshop hebben wij een schat aan informatie tot onze beschikking, waarmee we aan de slag kunnen.

Sitemap: structuur en navigatie 

Na de brainstormsessie is het tijd om een sitemap te maken. Een sitemap is een overzicht van alle pagina's die je op je website wilt hebben, en hoe deze met elkaar verbonden zijn. Het is in feite de structuur van je website. Een goed doordachte sitemap zorgt ervoor dat bezoekers gemakkelijk kunnen navigeren door je website en snel kunnen vinden wat ze zoeken. Dit is ook het moment om na te denken over de hiërarchie van je content en de logische volgorde waarin informatie wordt gepresenteerd.

Wireframe: de blauwdruk van je website

We maken de website concreter aan de hand van wireframes, met de sitemap als basis. Een wireframe is een eenvoudige, schematische weergave van de lay-out van je pagina's. Hier bepalen we waar tekst, afbeeldingen, knoppen en andere elementen komen te staan. Het geeft een duidelijk beeld van de gebruikerservaring (UX) en helpt om eventuele knelpunten in de navigatie of lay-out vroegtijdig te signaleren.  

De designer en projectmanager houden toezicht op deze fase om ervoor te zorgen dat het wireframe aansluit bij de eerder vastgestelde doelen en verwachtingen.

Design: van abstracte lijnen tot een visueel geheel 

De designers gaan aan de slag met het visueel aantrekkelijk maken van de website op basis van de gecreëerde wireframes. Hierbij wordt rekening gehouden met je merkidentiteit inclusief kleuren, lettertypen, en andere stijlelementen. Het design moet niet alleen mooi zijn, maar ook functioneel en gebruiksvriendelijk. Responsiviteit is hierbij essentieel, zodat de website op alle apparaten goed werkt. De projectmanager zorgt ervoor dat het ontwerp voldoet aan de eisen van de klant en dat het team op schema blijft.

Copy: de juiste woorden versterken het design 

Tegelijkertijd met het designproces begint de copywriting. Goede copy is cruciaal voor het succes van je website. Het gaat niet alleen om het schrijven van aantrekkelijke teksten, maar ook om het overbrengen van de juiste boodschap op een manier die de doelgroep aanspreekt en SEO-technisch sterke teksten. Want jij wilt uiteraard ook zo hoog mogelijk scoren in Google, Bing en andere zoekmachines.  

Keyword research is noodzakelijk voor goede SEO-copywriting. De copywriter doet het nodige onderzoek naar relevante en interessante zoekwoorden. Op basis van verschillende factoren zullen de meest geschikte zoekwoorden geselecteerd worden. Met deze keywords in de aanslag worden de teksten van je website geschreven zodat ze aanspreken, passen bij je merk en scoren in de zoekmachines.

SEO-optimalisaties

Wist je dat goed scoren in Google of andere zoekmachines geen eenmalige inspanning is? Je positie in de zoekmachines kan fluctueren en factoren buiten jouw macht om kunnen die beïnvloeden. Denk maar aan het zoekgedrag van potentiële klanten, SEO-optimalisaties van concurrenten, het algoritme van de zoekmachine, … Daarom is het wijselijk om je positie in de ranking op regelmatige basis te controleren en SEO-optimalisaties uit te voeren om die positie te versterken of verbeteren.

Fotografie: eigen beelden zijn sterker dan stockfoto’s

Een website zonder beeldmateriaal is als een zee zonder water. Professionele fotografie geeft je website een unieke uitstraling en kan de boodschap versterken. Dit kan gaan om productfoto's, teamportretten of sfeerbeelden die de kern van je bedrijf communiceren.  

Wanneer de fotograaf helemaal mee is in je verhaal en het doel van de website, wordt de boodschap beter weergegeven via fotografie. De fotograaf weet zo hoe je website er zal uitzien en welke stijl foto’s daar het best bij zal passen. Zo sluiten de beelden naadloos aan bij het design en de inhoud van je website.  

Iedere fotograaf is anders en is gespecialiseerd in één of meerdere stijlen of een bepaald type fotografie. Maak dus een bewuste keuze. Je kan ook altijd beroep doen op onze contacten. Wij brengen je graag in contact met getalenteerde fotografen.

Development: van ontwerp tot realiteit 

Met alle ontwerpen, teksten en foto's in handen, is het tijd voor de developers om de website te bouwen. De developmentfase draait om het coderen en ontwikkelen van de website volgens de specificaties uit de vorige fasen. Hier komt alles samen: het design wordt omgezet in een functionerende website. Voorzien van alle gewenste functionaliteiten, zoals contactformulieren, e-commerce en content management systeem (CMS). De projectmanager houdt het overzicht, beheert de timing, en zorgt ervoor dat eventuele vragen worden snel opgepikt.

Projectmanager en developer bespreken een website

Testing: check, double check, triple check

We laten niets aan het toeval over. Je website gaat dus niet online zonder dat we alle functionaliteiten uitvoerig getest hebben. Zelfs met een goed ontwerp en aandacht voor user experience en user interface, moet je deze tests uitvoeren voordat je live gaat. Usability testing blijft ook na de lancering belangrijk. Een website, app of webshop is nooit volledig af; continue optimalisatie is essentieel. 

Je project in gouden handen 

Het bouwen van een website is een complex proces dat nauwkeurige planning en samenwerking vereist. Elke stap – van brainstorm tot development – draagt bij aan het eindresultaat. Met een ervaren projectmanager die het proces coördineert, kunnen alle teamleden zich richten op hun specialiteiten, terwijl de deadlines worden gehaald en de kwaliteit gewaarborgd blijft. Door deze stappen te volgen, kun je een doeltreffende website bouwen die niet alleen mooi is, maar ook perfect aansluit bij de doelen van je bedrijf of project. 

Heeft jouw bedrijf nood aan een nieuwe website? 

Geef je website alle kansen

Een doeltreffende website bouwen is een belangrijk onderdeel van je marketinginspanningen. Het is onderdeel van een grotere strategie waarbij je via verschillende wegen (online en offline) potentiële klanten naar je website leidt. Het is een essentieel instrument voor leadgeneratie, je potentiële klanten te informeren en te overtuigen. Want potentiële klanten kunnen immers op elk moment in de marketing funnel je website bezoeken. Een doeltreffend gebouwde website biedt voor elk van hen wat ze zochten of nodig hebben.

Deel deze blog

MonkeyProof logo wit

Stay tuned!
Schrijf je in en krijg al het MonkeyNews.

© 2024 MonkeyProof. All rights reserved.