MonkeyProof Digital Architects

Zet jouw merkidentiteit in de markt met een brandguide 

Een sterke merkidentiteit onderscheidt je bedrijf in een competitieve wereld, zowel online als offline. Het bepaalt hoe je doelgroep naar je merk kijkt en speelt een cruciale rol bij het opbouwen van loyaliteit en vertrouwen. Maar hoe creëer je een consistente en herkenbare merkidentiteit zonder eentonig te worden? Dat is waar een brandguide om de hoek komt kijken. In deze blogpost verkennen we waarom je merkidentiteit zo belangrijk is en hoe je een effectieve brandguide opstelt voor jouw bedrijf. 

Wat is een brandguide?

Een brandguide, ook wel bekend als een branding guide of merkgids, is een essentieel document dat de identiteit van je merk definieert. Het fungeert als een blauwdruk voor hoe je merk zichzelf presenteert aan de wereld. In een brandguide beschrijf je alle elementen van de merkidentiteit in detail, waaronder de kernwaarden, stijlelementen, de gewenste tone of voice en richtlijnen voor het schrijven van content.

brandguide maken

Een brandguide dient als een referentiepunt voor alle medewerkers en partners die met je merk werken, zodat er consistentie en herkenbaarheid ontstaat in alle vormen van communicatie. Dat is essentieel om een sterke merkidentiteit op te bouwen en een loyale doelgroep aan te trekken. 

 

Waarom is een merkidentiteit belangrijk? 

Een merkidentiteit is meer dan alleen een logo en een kleurenschema. Het is de verzameling van alle elementen die jouw bedrijf onderscheiden van de rest. Hier zijn enkele redenen waarom het opbouwen van een sterke merkidentiteit van cruciaal belang is: 

 

Herkenbaarheid 

Een sterke merkidentiteit maakt je bedrijf gemakkelijk herkenbaar voor je doelgroep. Dat kan helpen om klanten aan te trekken en te behouden, omdat ze je merk in een oogopslag kunnen identificeren. 

 

Vertrouwen 

Consistentie in je merkidentiteit zorgt voor vertrouwen. Wanneer klanten weten wat ze van je kunnen verwachten en je merk als betrouwbaar ervaren, zijn ze eerder geneigd zaken met je te doen. 

 

Concurrentievoordeel 

Een unieke merkidentiteit onderscheidt je van je concurrenten. Het stelt je in staat om je te positioneren als een uniek merk met al even unieke waarden. 

 

Loyaliteit 

Mensen voelen zich vaak meer verbonden met merken die een sterke identiteit hebben. Ze kunnen zich identificeren met de waarden en stem van het merk, wat leidt tot langdurige loyaliteit. 

 

Hoe stel je een brandguide op? 

Zoals gezegd, beschrijf je in een brandguide alle aspecten van je merkidentiteit in detail. Hier zijn de stappen om er een op te stellen:

marktonderzoek

1. Ken je doelgroep 

Als bedrijf kan je pas succesvol zijn als je je doelgroep kent en begrijpt. Deze inzichten zullen je merkidentiteit vormgeven en ervoor zorgen dat die resoneert bij je publiek. Er kan ook een verschil zijn tussen de klanten die je vandaag hebt en de klanten die je probeert aan te trekken. Denk goed na over de volgende zaken: 

 • Demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, locatie en inkomensniveau 
 • Psychologische informatie zoals interesses, waarden, levensstijl en gedrag 
 • Behoeften en pijnpunten 
 • Koopgedrag 
 • Communicatievoorkeuren 
 • Buyer persona’s 

 

2. Definieer je kernwaarden 

Je kernwaarden vormen het kompas voor je merkidentiteit. Waar sta je voor als bedrijf? Wat wil je uitstralen? Welke boodschap wil je overbrengen? Definieer duidelijk je waarden en principes als richtlijnen voor je content. 

Kernwaarden bepalen de richting en integriteit van je merk. Ze moeten consequent weerspiegeld worden in alle aspecten van je merk, van communicatie tot productontwikkeling.  

 

3. Schrijf je merkverhaal neer 

Veel bedrijven vervatten hun bestaansreden in een merkverhaal. In zo'n verhaal, ook wel bekend als een brand story, vertel je over de geschiedenis, waarden, missie, visie, en unieke identiteit van je merk. Het is een verhaal dat de emotie, de menselijke kant en de ziel van je merk weergeeft. 

 

golden circle marketing

Ken je het concept van de ‘Golden Circle’ door Simon Sinek? De Golden Circle bestaat uit drie concentrische cirkels: Waarom, Hoe en Wat. De kern, Waarom, vertegenwoordigt de diepere doelstellingen en waarden van een merk. Als bedrijf is het cruciaal om een helder antwoord te hebben op de vraag: "Waarom doen we wat we doen?" En om dat ook te communiceren naar je klanten via een merkverhaal. 

Het doel van een merkverhaal is om een diepere connectie met de doelgroep tot stand te brengen en het merk tot leven te brengen in de geest van consumenten. 

Een goed merkverhaal heeft meestal de volgende elementen: 

 • Oorsprong: Het vertelt het verhaal van hoe je merk is ontstaan, welke uitdagingen het heeft overwonnen en wat de oorspronkelijke inspiratie was. 
 • Missie en doel: Het benadrukt de missie en het doel van het merk, waarom het bestaat en welk probleem het oplost. 
 • Waarden: Het identificeert de kernwaarden en principes van het merk, die de basis vormen voor al zijn acties en beslissingen. 
 • USP’s: Het legt uit wat het merk uniek maakt in vergelijking met concurrenten, wat het te bieden heeft dat anderen niet hebben. 
 • Visie: Het deelt de toekomstvisie van het merk, waar het naartoe wil groeien en welke impact het wil hebben. 
 • Doelgroep: Het beschrijft de doelgroep van het merk en hoe het merk hun leven positief beïnvloedt. 
 • Emotie: Het roept emoties op bij de doelgroep, waardoor ze zich kunnen identificeren met het merk en er een sterke band mee kunnen vormen. 
 • Reden: Het vat samen waarom je bij hen aan het juiste adres bent.  

 

4. Creëer een herkenbare tone of voice 

Ontwikkel een merkstem die bij je waarden past en aantrekkelijk is. Zorg ervoor dat je deze stem consistent toepast in al je content. Hou daarbij rekening met de volgende elementen: 

 • Doelgroep: Je tone of voice moet aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van je doelgroep.  
 • Stem: Overweeg welk type stem het beste bij je merk past. Moet het formeel en professioneel zijn, of juist informeel en vriendelijk? Moet het humor bevatten of serieus zijn? De stem moet passen bij de persoonlijkheid van je merk. 
 • Authenticiteit: Het belangrijkste is dat je tone of voice authentiek is en overeenkomt met de waarden en persoonlijkheid van je merk. Probeer je nooit anders voor te doen dan je bent. 
 • Richtlijnen: Schrijf concrete richtlijnen in je brandguide die beschrijven hoe de stem en toon in verschillende contexten moeten worden toegepast. Geef voorbeelden en verduidelijk welke taal en woorden wel of niet geschikt zijn. 

 

5. Ontwerp een visuele identiteit 

Naast tekstuele content is visuele identiteit van groot belang. Denk daarbij aan: 

 • Logo: Het logo is vaak het meest herkenbare symbool van je merk. Het moet eenvoudig, memorabel en veelzijdig zijn. 
 • Kleurenschema: Overweeg de psychologische effecten van kleuren en hoe ze de emoties en percepties van je doelgroep kunnen beïnvloeden. Het kleurenschema moet zowel in digitale als in gedrukte media goed werken. 
 • Typografie: Selecteer een set lettertypen die passen bij de uitstraling van je merk. Ga je voor een font met of zonder schreef of voor een heel creatief font? Wat je ook kiest, wees consequent en gebruik je lettertype in al je branding. 
 • Grafische elementen: Identificeer specifieke grafische elementen, zoals vormen, iconen of patronen, die je merk aanvullen en versterken. 
 • Beeldstijl: Definieer je beeldstijl voor fotografie en illustraties. Overweeg of je fotografie wilt gebruiken die mensgericht is, productgericht, of een andere benadering volgt. 
 • Richtlijnen: Documenteer alle visuele elementen en ontwerprichtlijnen in je brandguide.  

 

6. Sta stil bij de merkbeleving 

Merkbeleving of "brand experience" verwijst naar de totale ervaring die consumenten hebben wanneer ze in contact komen met je merk. Het omvat alle interacties, zowel direct als indirect, die een persoon heeft met je merk, en het bepaalt hun gevoelens, emoties en attitudes ten opzichte van dat merk. De merkbeleving beïnvloedt dus ook je gunfactor als bedrijf. 

Hier zijn enkele elementen die bijdragen aan de merkbeleving: 

mensen die aan het bellen zijn
 • Communicatie: De boodschappen en verhalen die je merk deelt, of het nu via advertenties, sociale media of andere kanalen is, beïnvloeden de perceptie van je merk. 
 • Productkwaliteit: De kwaliteit van producten of diensten speelt een grote rol in de merkbeleving en kan het vertrouwen van consumenten versterken of schaden. 
 • Klantenservice: Hoe een merk omgaat met klanten, problemen oplost en feedback behandelt, heeft een directe invloed op de merkbeleving. 
 • Interacties op de website en in de winkel: De gebruiksvriendelijkheid van een website, de indeling van een fysieke winkel en het gemak waarmee klanten producten en diensten kunnen aankopen, dragen bij aan de merkbeleving. 

 

7. Stuur bij wanneer nodig 

Heb je een brandguide op papier gezet en pas je alle richtlijnen consequent toe? Blijf dan de prestaties van je content opvolgen en analyseer wat werkt en wat niet. Pas je strategie aan op basis van deze inzichten. Een sterke merkidentiteit evolueert met de behoeften van je doelgroep en de veranderende marktomstandigheden. 

Door deze stappen te volgen kun je een merkidentiteit opbouwen die de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van je bedrijf vergroot. Een sterke merkidentiteit is geen luxe, maar een noodzaak in de wereld van digitale marketing. Ga aan de slag en creëer een merk dat blijft hangen in de hoofden van je doelgroep. 

 

Hulp nodig met je brandguide? 

Een heldere brandguide en merkidentiteit zijn krachtige tools voor je digitale marketing. Onze digitale marketeers weten precies welke vragen ze moeten stellen om jouw merkidentiteit vorm te geven. Benieuwd? Stuur ons een berichtje. 

Deel deze blog

Zit je met vragen of
wil je meer weten?


MonkeyProof logo wit

Stay tuned!
Schrijf je in en krijg al het MonkeyNews.

© 2024 MonkeyProof. All rights reserved.